Welke spiegelreflex

6 tips bij het kiezen van een spiegelreflexcamera 

Ben je op zoek naar een goede spiegelreflexcamera? Wij geven je 6 tips om je op weg te helpen. Of je nu een beginnende of gevorderde fotograaf bent, na dit artikel weet jij welke spiegelreflexcamera het beste bij jou past!

Snel naar: Werking | Aandachtspunten

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera wordt ook wel een DSLR-camera genoemd. Dit staat voor Digital Single Lens Reflex. Wat de camera onderscheidt van andere camera’s, is de spiegel. Moderne DSLR’s werken op een combinatie van mechanische onderdelen zoals de spiegel en beeldsensor. Waar foto’s bij een analoge camera op een rolletje komen te staan, ‘drukt’ de DSLR deze digitaal af via de beeldprocessor (bijvoorbeeld CMOS). Hierdoor zie je het resultaat direct op je scherm.

Bekijk alle spiegelreflexcamera's

Waar moet je op letten?

De verschillen tussen spiegelreflexcamera’s zijn groot. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je verwacht van de camera. Ruwweg zijn er drie categorieën: instapcamera’s voor beginners, camera’s voor gevorderde gebruikers en tenslotte de modellen voor ervaren en professionele beeldmakers. De verschillen tussen deze modellen zitten vooral in het sensorformaat, de snelheid en beschikbare functies.

1. Welke opties zijn belangrijk?

Begin je net met fotografie? Doe dan je voordeel met de automatische stand op een camera. Op die manier hoef je je niet direct te verdiepen in handmatige instellingen die misschien nog wat lastig zijn. Veel DSRL's hebben voorgeprogrameerde 'scenes' die je onder het keuzewiel. Denk daarbij aan vooringestelde standen voor portret- of landschapsfotografie. Als je wat meer ervaring hebt en weet hoe je een camera moet instellen dan zal je de automatische stand waarschijnlijk niet meer gebruiken. In dat geval is het verstandig om naar bijvoorbeeld het aantal scherpstelpunten te kijken en de opties voor ISO, diafragma en sluitertijd.

Opties

Bepaal of je zelf aan de slag wil met de instellingen, of dat je liever op de automatische stand fotografeert

Portret

Voor portretfotografie is de beeldsensor belangrijk

2. Welke body's zijn er allemaal? 

Bij het kiezen van de camera speelt de body een belangrijke rol. Zo zijn er verschillende beeldsensoren. Het grootste verschil tussen een fullframe camera en een cropcamera is de sensor. Deze is groter bij een fullframe. Bovendien benut je dan ook de volledige beeldhoek. Bij een cropcamera is de sensor kleiner. Met ISO kun je de lichtgevoeligheid van de camera instellen. Hoe hoger je de ISO instelt, hoe makkelijker het is om in donkere lichtomstandigheden te werken. Het voordeel daarvan is dat je een minder lichtsterke lens nodig hebt, maar ISO zorgt ook voor ruis op jouw foto. Een goedkopere body geeft bij een hoge ISO sneller ruis dan bij een duurdere camera. 

3. Hoe belangrijk is het aantal megapixels?

Eén van de meest in het oog springende eigenschappen is het aantal megapixels. Toch zegt dit niet direct iets over de kwaliteit van je foto's. In theorie maak je zelfs gedetaileerdere foto's met minder megapixels. Dit komt omdat een sensor is opgebouwd uit pixels. Als twee sensoren even groot zijn, maar de één beschikt over 40 megapixels en de ander over 20, dan hebben de individuele pixels bij de 20 megapixel sensor meer ruimte. Hierdoor kunnen deze meer licht opvangen, waardoor je minder last hebt van ruis. Daarom is het verstandig je niet blind te staren op het aantal megapixels. Waar een groot aantal megapixels echt van pas komt is bij grote prints. Voor een grote afdruk is een groot aantal megapixels dus wel handig, maar voor een scherpe print op A3-formaat is 12 megapixel al prima.

4. Hoeveel beelden per seconde ga je schieten?

Sta je langs de zijlijn bij de voetbal of dicht op het circuit? Dan kan het handig zijn om veel beelden per seconde te kunnen schieten. Met 20 beelden per seconde zit het juiste moment er altijd wel tussen. Daarom is het bij actiefotografie aan te raden goed te kijken naar het aantal beelden dat een camera per seconde kan vastleggen. De camera’s in het duurdere segment bieden hierbij over het algemeen uitkomst. Ben je niet van plan bewegende objecten te gaan fotograferen, maar wil je je richten op portretfotografie of zoek je een camera voor op vakantie? Dan volstaat een camera die rond de zeven beelden per seconde schiet.

Actie

Ga je bewegende beelden fotograferen? Dan zijn het aantal beelden dat je per seconde kan vastleggen belangrijk

Vloggen

Vloggen met een DSLR is goed mogelijk

5. Wil je ook filmen?

Tegenwoordig kun je met nagenoeg alle spiegelreflexcamera’s ook filmen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de maximale resolutie, het aantal frames per seconde en de instelmogelijkheden. Het kan voor komen dat andere functionaliteiten zoals automatisch scherpstellen dan niet meer bruikbaar zijn. Wil je de DSLR gebruiken om te vloggen? Let er dan op dat je het scherm kunt draaien, zodat je kadrering altijd juist is. 

6. Welke lenzen heb je nodig?

Natuurlijk is je budget een belangrijke factor bij het kiezen van een camera. Hou hierbij ook de objectieven in de gaten. Een spiegelreflexcamera is tenslotte onbruikbaar zonder lenzen. Bij het kiezen van een body is het belangrijk om ook te kijken naar de beschikbare lenzen en wat deze kosten. 

Camera’s worden ook altijd aangeboden met een standaard lens, een zogeheten ‘kitlens’. Meestal is dit een zoomlens waar je al veel kanten mee op kunt. Zeker als je herinneringen wil vastleggen of foto's maakt op vakantie. De kitlens zorgt ervoor dat je een overzichtsfoto kunt maken en kunt inzoomen bij bijvoorbeeld portretfoto's. De kitlens is ideaal voor de starter. Voor onderwerpen die erg ver bij je vandaan staan, heb je een andere lens nodig. Dan biedt een telelens uitkomst. Telelenzen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het fotograferen van dieren waar je niet te dichtbij kunt komen. Wil je een close-upfoto maken van een vlinder? Dan is een macrolens een goede keuze. Lenzen zijn verwisselbaar dus je kunt ook meerdere objectieven kopen. 

Kom je er nog niet helemaal uit? We hebben een Top 10 spiegelreflexcamera's voor je samengesteld. 

Meer lezen

Welke camera past bij mij

Welke camera past bij mij?

Een overzicht van alle mogelijke opties.

> Lees artikel

Het verschil tussen een spiegelreflex en systeemcamera

Spiegelreflex- of systeemcamera

Spiegelreflex of toch een systeem? Ontdek hier de verschillen.

> Lees artikel

Verschil tussen fullframe en cropsensor

Fullframe v.s. cropsensor

Een uitleg over het verschil tussen de sensoren.

> Lees artikel

Compactcamera

Compactcamera's

Toch liever een compactcamera? Lees hier waar je op moet letten.

> Lees artikel