Alex Pansier

Een kijkje in de uitrusting van wildlife fotograaf Alex Pansier voor een fotoreis naar Yellowstone

Alex Pansier

Als natuurfotograaf is elke reis een nieuw avontuur en het voorbereiden van je uitrusting is cruciaal, vooral als je naar koude en uitdagende omgevingen zoals Yellowstone National Park gaat. Wildlife fotograaf én Kamera Express-ambassadeur Alex Pansier reisde in het begin van 2024 naar dit prachtige park met als doel het vastleggen van de unieke winterse landschappen en de wilde dieren die er leven, zoals bizons, bighornschapen, en misschien zelfs wolven.

Hoe bereid je je voor als je op zo’n prachtige fotografiereis gaat? Alex vertelt in dit artikel alles over de voorbereiding voor zo’n prachtige fotoreis.

De essentiële gear

Voorbereiding is het halve werk, dat geldt natuurlijk ook bij het inpakken van de cameratas voor zo’n fotoreis.

Om te beginnen nam ik natuurlijk mijn twee Sony A1-camera’s mee tijdens deze reis. Deze camera’s zijn betrouwbaar én ik kan ze flexibel inzetten door ze te combineren met drie verschillende lenzen:

  • Een 400mm f/2.8 lens. Deze telelens is ideaal voor wildlife fotografie.
  • Een 70-200 f/2.8 lens. Deze zoomlens is heerlijk veelzijdig.
  • Een 24-70mm f/4 lens. Deze groothoeklens is fantastisch voor het vastleggen van de adembenemende landschappen van het natuurpark.

 

Daarnaast neem ik ook een aantal belangrijke accessoires mee. Zo heb ik altijd voldoende geheugenkaartjes bij me. Ik gebruik meerdere Sony-geheugenkaartjes van 160GB per dag. Ik maak hier vervolgens dagelijks een back-up van door de foto’s op mijn laptop en een SSD-schijf te plaatsen. Daarnaast neem ik een stuk of 10 accu’s mee, omdat de kou en de intensieve camerafuncties veel van de accu’s eisen.

Wat laat ik thuis? Mijn macrofotografie-apparatuur. Het voelt als een gemiste kans als ik in de overweldigende natuur van Yellowstone zou gaan focussen op die kleine details. Daarnaast zijn deze shots vaak ook dichterbij huis te realiseren.

Alex Pansier

De perfecte tas

Alle apparatuur vervoer ik natuurlijk in een mooie cameratas. Voor mij is de ThinkTank Airport Accelorator de perfecte tas. Deze rugtas is namelijk ruim genoeg voor al mijn apparatuur én heeft een speciaal vak voor mijn laptop. Dit is belangrijk, omdat er in een vliegtuig niet altijd zachtjes met je spullen om wordt gegaan. Ik neem meestal ook een statief mee. Deze gaat in m’n ruimbagage, omdat die robuust genoeg is om wat stootjes te verdragen.

Dit is ook onmisbaar tijdens de reis

Naast mijn apparatuur is het essentieel om goede kleding in te pakken. De juiste kleding helpt om gefocust te blijven, zelfs in de meest barre omstandigheden. Als ik op pad ga naar koudere gebieden zijn warmtepads ook een musthave, vooral om je handen en voeten warm te houden.

Benieuwd naar meer tips voor fotografie in koude omstandigheden? Lees dan ook deze blog van Alex Pansier waarin hij vijf tips geeft.

Tips

Tips

Tips

Lessen uit ervaring

Voordat ik naar Yellowstone vertrok, droomde ik al van de shots die ik kon maken: een rij bizons in de sneeuw of juist een close-up van een bizon met ijs in zijn vacht. Dromen en plannen zijn een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Door de jaren heen heb ik mijn paklijst steeds meer verfijnd. Dit betekent wel dat ik soms meer meeneem dan ik uiteindelijk nodig blijk te hebben, maar ik ben liever overvoorbereid dan dat ik iets essentieels mis in een afgelegen gebied.

Het komt hierdoor soms voor dat ik een specifiek item meeneem, zoals een bepaalde filter, die uiteindelijk ongebruikt blijft, omdat de verwachte omstandigheden niet optreden. Toch baal ik dan niet dat ik het meeneem, omdat flexibiliteit belangrijk is bij natuurfotografie.


Tips

Alex’ gouden tip

Er is geen magische formule voor het inpakken van je cameratas. Het is belangrijk dat je na elke reis reflecteert op wat je mee had en het verbetert voor de volgende keer.

Wat je ook meeneemt, vergeet vooral niet te genieten van de ongelofelijke plaatsen die je bezoekt. Dat is misschien wel het belangrijkste van alles.

Lees meer: We spraken Alex een tijdje geleden over zijn werk als natuur- en wildlifefotograaf. Dat interview lees je hier terug.