Witbalans

Door de witbalans in te stellen, vertelt u de camera welke delen van een foto wit moeten zijn. Soms gebeurt het weleens dat foto’s een gele of blauwe gloed krijgen, zonder dat dit de bedoeling is. Dit heeft te maken met de kleurtemperatuur van de lichtbron die u gebruikt. Voorkom dat uw foto’s een kleurenzeem krijgen en zorg voor een juiste witbalans. In ons assortiment vindt u diverse producten die u hierbij kunnen helpen.

15 artikel(en)

15 artikel(en)

Wat is witbalans?

Het is per lichtbron afhankelijk welke kleur licht het produceert. Licht bestaat uit drie kleuren: rood, groen en blauw. Samen vormen deze RGB-kleuren wit licht. De kleurtemperatuur verandert wanneer er van een bepaalde kleur meer of minder licht aanwezig is. Zo geeft een TL-lamp meer blauw licht af en een gloeilamp produceert een meer oranje/gele lichtkleur. Wij kunnen deze lichtkleuren niet (altijd) zien, omdat onze hersenen dit automatisch corrigeren. Een camera is veel gevoeliger en kan de verschillende kleuren wel onderscheiden. De camera moet deze lichtkleuren dus corrigeren. Dit wordt de witbalans genoemd. Met de witbalans wordt in feite bepaald welke kleuren ook daadwerkelijk wit moeten zijn. Indien de witbalans niet klopt, krijgt een foto verkeerde kleuren.

Witbalans instellen

De kleurtemperatuur wordt aangeven in Kelvin. U kunt de witbalans instellen door het aantal graden Kelvin aan te geven op de camera. Hiervoor dient u wel op de hoogte te zijn van de kleurtemperatuur. Wanneer u dit niet weet, kunt u gebruik maken van een grijskaart. Tot slot kunt u op veel camera’s ook aangeven met welk soort licht u te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan zonnig, schaduw, gloeilamp et cetera.

Grijskaart gebruiken

Een grijskaart is kleurneutraal. Dit betekent dat het grafisch in het midden ligt tussen zwart en wit. Daarom kunt u een grijskaart gebruiken voor de juiste witbalans. Stel scherp op de grijskaart en gebruik de foto van de grijsfoto als referentiefoto bij het instellen van de witbalans.

MasterCardVISA  MisterCash Ideal Trusted shops