Wat is sluitertijd?

Leer de basis over de belichting van jouw foto's

Fotografeer je nog in de automatische stand maar wil je meer ontdekken over de mogelijkheden van je camera? Dan kan je aan de slag met het diafragma, de sluitertijd en de ISO. In dit artikel leggen we meer uit over sluitertijd. Zo krijg je antwoord op de vragen: wat is sluitertijd en wat betekent het voor jouw foto’s?

Sluitertijd | Instellen | Gebruik | Diafragma vs Sluitertijd | Fotograferen

Wat is sluitertijd?

Sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. De fotografen onder ons noemen de sluitertijd ook wel belichtingstijd. Sluitertijd is belangrijk wanneer je onderwerpen gaat fotograferen die bewegen, zoals water, sport of vuurwerk. Wanneer je start met fotograferen, start je vaak in de automatische stand. Daardoor hoef je geen sluitertijd en ISO te regelen. Maar vanaf nu ben jij de baas over het licht en de beweging in je foto’s.


Hoe stel je de sluitertijd in?

Nu je weet wat sluitertijd is, is het tijd voor de volgende stap. Want hoe stel je dit in op je camera? Bovenop de camera heb je een draaiknop waar je diverse letters/symbolen ziet staan. Meestal staat deze op de automatische stand. De modus waarin je zelf de sluitertijd kan instellen is de M-stand. Heb je deze niet dan kan het ook met de Bulb-stand, Tv- of S-stand.

Korte en lange sluitertijd

Sluitertijd wordt weergegeven in honderden van een seconde. Je kunt het vergelijken met breuken tijdens rekenen. De sluitertijden die langer is dan 1/100e van een seconde, zoals 1/60e of 1/15e. Deze vallen onder de lange sluitertijden. Alle sluitertijden boven 1/100e van een seconde, zoals 1/500e of 1/2000e, worden korte sluitertijden genoemd. De korte sluitertijden worden ook wel snelle sluitertijden genoemd.

Waar gebruik je sluitertijd voor?

Een goede instelling van de sluitertijd geeft je de mogelijkheid om snel bewegende objecten scherp op beeld te zetten. Een snelle sluitertijd zorgt er namelijk voor dat je de beweging bevriest. Wanneer je de beelden bevriest, leg je de beelden stil en verdwijnt de beweging uit de foto. Maak je juist gebruik van een lange sluitertijd (het getal in de breuk wordt kleiner) dan zal er bewegingsonscherpte optreden, water wordt bijvoorbeeld een soort ‘gordijn’. Dit kan zowel bij de voorgrond of achtergrond gebeuren. (zie voorbeelden)

Een lange sluitertijd

Een korte sluitertijd

Diafragma vs sluitertijd

Het zijn twee begrippen die veel met elkaar gemeen hebben. De sluitertijd en het diafragma vormen samen met de ISO de belichtingsdriehoek. Maar wat het verschil is tussen de twee fotografietermen, dat zie je in de onderstaande tabel.

Sluitertijd

Diafragma:

Bepaalt de tijd dat er licht op de sensor komt Bepaalt de lichtinval op de sensor
Creëert bewegingsonscherpte  

Wat en waar fotografeer je?

Als je gaat fotograferen in een omgeving waar je slecht of weinig licht hebt, moet je snel aan de slag met de sluitertijd om het aanwezige licht op te kunnen vangen. Om dit op te vangen ga je de sluitertijd aanpassen op het aanwezige licht. Let hierbij wel op de belichtingsdriehoek (het diafragma, ISO en de sluitertijd), want één zijde aanpassen betekent alle zijdes aanpassen om balans te houden in de foto’s.

Naast de plek waar je aan het fotograferen bent, speelt het onderwerp ook een grote rol. Er zit namelijk een groot verschil in je sluitertijd wanneer je sporters of raceauto’s fotografeert, of aan de slag gaat met portretten. Houdt dit daarom altijd in je achterhoofd bij het kiezen van je sluitertijd. Wanneer je de bewegingen van de sporter op de foto wilt bevriezen, dan kies je voor een snelle sluitertijd. Wil je juist meer van de beweging laten zien in je foto, dan kies je eerder voor een langere sluitertijd.

Kort & Krachting

Tijd voor een korte samenvatting nog even snel voordat je de camera uit de kast haalt. Ons videoteam vertelt jou nog even in drie minuten alles over sluitertijd. Daarna is de beurt aan jou. Succes!



Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen of inspiratieblogs.

beeldstabilisatie

WAT IS BEELDSTABILISATIE

Heb je last van bewegen foto's? Dan biedt beeldstabilisatie uitkomst.

> Lees artikel

wat-is-diafragma

WAT IS DIAFRAGMA

Wat is diafragma? Hoe werkt het? Waarvoor gebruik je het? Hier vind je de antwoorden.


> Lees artikel

scherptediepte

WAT IS SCHERPTEDIEPTE

Tijd om eens scherp te stellen op dit belangrijke onderdeel.


> Lees artikel

timelapse-maken

TIMELAPSE MAKEN

We vertellen je hoe je te werk moet gaat bij het maken van een timelapse.


> Lees artikel