Externe microfoon

Waarom een externe microfoon aanschaffen?

Je gaat aan de slag met video. Je gaat je mooie video bewerken en editen, gooit er een sausje overheen en bent helemaal tevreden met het eindresultaat. Bij het vertonen van de video aan je vrienden en familie blijkt het geluid nogal zwak te zijn. Je hebt een microfoon nodig. Maar welke microfoon kies ik die geschikt is voor wat ik wil opnemen? Op deze pagina proberen we jou op weg te helpen zodat jij straks video’s maakt die niet alléén uitblinken in beeld, maar ook zeker in audio.

Interne vs externe microfoon | Verschillende microfoons | Onmisbare accessoires | Kort&Krachtig | Huren

Interne VS externe microfoon

Maar waarom zou ik een externe microfoon kopen? Ik heb op mijn camera toch een microfoon zitten waar ik mee kan opnemen? Dat is waar, maar het komt de geluidskwaliteit niet ten goede. Je hebt bijvoorbeeld last van ruis door wind of ongewenst achtergrondgeluid. Je kunt het geluid ook niet sturen, wat dus betekent dat het stemgeluid in de buurt van de camera moet zijn. Tot slot heeft elke microfoon zijn eigen karakteristieke geluid waardoor bepaalde microfoons het beter doen in een specifieke situatie.

Voordelen van een externe microfoon t.o.v. een interne microfoon

Betere geluidskwaliteit

Het geluid is te sturen

Voor elke opnamesituatie een microfoon

Verschillende microfoons

Afhankelijk van de video die je opneemt is een geschikte microfoon beschikbaar. Zo is een studiomicrofoon ideaal als je aan de slag gaat met podcasts. Een lavalier is weer handig bij het opnemen van interviews. Hieronder benoemen we de meest gebruikte microfoons en kenmerken.

Je kan microfoons onderverdelen in drie categorieën: De richtmicrofoon, de lavalier (of dasspeldmicrofoon) en de tafelmicrofoon.

De richtmicrofoon

De naam zegt het al, richtmicrofoon. Dit soort microfoons neemt het geluid op dat uit een specifieke richting komt, de richting die je zelf bepaalt. Een richtmicrofoon bevestig je op de hotshoe van je camera, een 'boompole’ of gewoon uit de hand. Ideaal voor ‘on the go’ opnames als reportages, straatinterviews of vlogs.

 

De lavaliermicrofoon / dasspeldmicrofoon

Ga je aan de slag met interviews, dan raden we je aan om gebruik te maken van een dasspeldmicrofoon. De dasspeld met microfoon bevestig je onder de kleding van de spreker zodat de microfoon niet in beeld te zien is en vlak bij het gezicht zodat je een mooi geïsoleerd geluid krijgt. Het geluid bepaal via de smartphone of meegeleverde zender.

 

De tafelmicrofoon

Wat je vaak ziet in video’s – of eigenlijk, hoort – zijn zogenoemde podcasts en voice-overs. De meest geschikte microfoon die je hiervoor kan gebruiken, is de tafelmicrofoon. Dit omdat de tafelmicrofoon zeer eenvoudig in gebruik is. Veel tafelmicrofoon plug je met een stekker in de computer en je kan gelijk beginnen met opnemen.

Onmisbare accessoires

Om alles uit je audio te halen, zijn er enkele onmisbare accessoires. Wat dacht je van een statief voor rustige opnames, een windkap om ruis te verminderen of een microfoonadapter om alles naar je hand te zetten. Zo heb je bij je perfecte beelden ook perfect geluid.

Kort&Krachtig

Wil je het allemaal nog eens rustig bekijken, met geluid erbij? Ons videoteam legt het nog eens haarfijn uit.

Huren

Wil je eerst een microfoon proberen, of gebruik je niet zo vaak een microfoon? Dan is het huren ervan een goede optie. Kijk snel op verhuur.kamera-express.nl/ voor het aanbod van microfoons. Leuk om te weten: je totale huurprijs wordt in mindering gebracht van de microfoon mocht je deze willen aanschaffen na de huurperiode.