Geheugenkaart

Verwijderde foto’s terughalen van je geheugenkaart

Tijdens het fotograferen verwijder je per ongeluk een foto. Of erger… formatteer je jouw hele geheugenkaart. Met één druk op de knop is het weg. Wat nu? Is het echt verloren? Geen zorgen. Je kunt verwijderde foto’s terughalen. Hoe? Dat leer je in dit artikel.

Maak geen nieuwe foto’s op je geheugenkaart

Verwijderde foto’s zijn vaak nog terug te halen. Ze staan verborgen op je geheugenkaart. Dit betekent dat ze op de achtergrond blijven bestaan. Maak je nieuwe foto’s, dan worden ze op een bepaald moment overschreven. Daarna zijn ze echt verloren. Dat wil je natuurlijk niet.

De eerste en belangrijkste stap na het per ongeluk verwijderen van foto’s is dan ook: maak geen nieuwe foto’s op je geheugenkaart. Stop met fotograferen. Zet je camera uit. Haal je geheugenkaart uit het slot en stop hem in je cardcase.

Zo voorkom je overschrijving en is de kans op herstel groter. Het is ook meteen een reden altijd meer dan één geheugenkaart bij je te hebben. Wil je weten welke geheugenkaart het beste bij jouw camera past? Lees dan ons artikel over geheugenkaarten voor je camera.

Alle geheugenkaarten

 

Wist je dat…

Er drie veel voorkomende situaties zijn waarbij je jouw foto’s per ongeluk kunt verwijderen?

  • Door je foto simpel weg in de prullenmand te gooien
  • Door je geheugenkaart te formatteren
  • Door je geheugenkaart uit de camera te halen terwijl deze aanstaat

Download recovery software

Je wilt je foto’s terughalen. Maar hoe doe je dat? Vrij eenvoudig. Download recovery software.

Met (gratis) recovery software maak je verwijderde – verborgen - foto’s weer zichtbaar. Deze software krijg je soms bij aankoop van een geheugenkaart, zoals Lexar en SanDisk. Heb je deze software niet? Geen enkel probleem. Er zijn genoeg programma’s die je kunt downloaden. Betaald of helemaal gratis.

Recovery software voor Windows

Voor Windows zijn er zowel betaalde als gratis programma’s te vinden. Een betaalde optie is: Cardrecovery. Hiermee kan je zowel verwijderde foto’s terughalen als beschadigde geheugenkaarten herstellen. De software kost €40, maar kent een gratis proefversie. Handig als je eerst wilt kijken of het programma de verborgen foto’s vindt.

Een uitstekende gratis variant is: Recuva. Het is een krachtig programma met een duidelijke interface. Zo haal je eenvoudig al je verwijderde foto’s terug. Zowel van je camera als van je telefoon. Het herstelt zelfs verwijderde bestanden van een harde schijf.

Recovery software voor Mac

Voor Mac bestaan er helaas geen gratis versies. Vind je het niet erg om te betalen? Dan raden we SanDisk Pro Recovery of SanDisk Pro Deluxe aan. Een recovery software voor Mac en Windows. Ook voor deze betaalde recovery software betaal je een paar tientjes en heb je een gratis proefversie.

Natuurlijk bestaat er ook de optie om een Windows PC te lenen.

 

Verwijderde foto’s herstellen

Terughalen van verloren foto’s gaat eenvoudig en snel. Je geeft aan welk bestandstype je zoekt. Daarna waar het programma moet zoeken. Je geheugenkaart. De software zoekt daarbij altijd als eerst naar makkelijk te vinden bestanden. Zijn al je foto’s verloren? Kies dan voor de optie uitvoerig zoeken, ofwel Deep search. Nu komen je verwijderde – verborgen – foto’s naar boven. Tot slot verplaats je deze naar een nieuwe locatie: een harde schijf, USB-stick of andere geheugenkaart.

Tip:

Geef de software altijd de opdracht ‘zoek alle bestanden’.

Met afbeeldingen worden vaak .JPG; .PNG; .GIF; en .RAW bedoeld. Bij het laatste ontstaat er een probleem. Sommige camera’s maken RAW-foto’s met een extensie: .NEF (Nikon); .DNG (Pentax); of .TIFF. Deze worden bij ‘zoek afbeeldingen’ niet gevonden.

Niets is vervelender dan foto’s verliezen voordat ze op een pc staan of je een back-up hebt. Gelukkig kan je verwijderde foto’s terughalen. Wij hopen dat het jou met deze tips lukt. Veel succes.

 

Alle blogs