6 tips om jouw overheerlijke drankjes vast te leggen

Foodfotografie is een gevestigd onderdeel in de fotografiewereld. Er is nog een belangrijk onderwerp op de eettafel die je beeldschoon kunt vastleggen, namelijk drinken. Deze tips kun je toepassen bij het vastleggen van koffie, cocktails en frisdrank. Tijd om je op weg te helpen.

Wij geven je een paar eenvoudige tips waarmee je kleurrijke en unieke foto's kunt maken.

drankjes fotograferen

Tip 1. Kleurgebruik

Als eerste kijk je goed om je heen. Welke kleuren komen er veel terug in het drankje dat je wilt vastleggen? Deze kleuren kan je laten terugkomen in de foto’s. Je kunt ook kiezen voor een contrasterende kleur. Denk aan blauw met rood. Dit zal ervoor zorgen dat je drankje er supergoed uitspringt.

Kleuren heb je altijd bij de hand, denk aan keukengerei waarmee je de drankjes maakt of de ingrediënten. Deze kun je mooi verwerken in de achtergrond. Denk ook aan de achtergrond of ondergrond van je foto’s. Deuren, muren of juist de vloer zijn ideaal als achtergrond. Heb je nu niet de kleur die je wilt, kies dan voor achtergronddoeken.

Gebruik je veel kleurrijke props? Houd dan de achtergrond rustig. Kies je ervoor om het rustig te houden wat betreft props dan kan je de contrasterende kleuren goed toepassen. Dus al met al, maak een keuze; rust in de achtergrond is mogelijkheid voor meer props of minder props is meer ruimte voor kleur en texturen.

props fotograferen

Tip 2. Props

Nu je hebt nagedacht over de kleuren die zullen terugkomen op je foto’s is het tijd voor stap twee. Je foto voorzien van aankleding naast het product wat je wilt vastleggen. Fruit, glaswerk, handen of keukengerei. Het kan allemaal.

Om de foto te voorzien van diepte kun je kiezen om met de decoratie te spelen. Iets achter het drankje of juist ervoor. Door te spelen met de voorgrand of achtergrond kun je foto veel scherptediepte. Dat is de eerste mogelijkheid die je kan creëren door het gebruik van props.

De tweede mogelijkheid is door te kiezen voor mensen op de foto of handen van mensen. Dat werkt ook altijd! Je hebt tenslotte altijd handen tot je beschikking, al zijn het die van jezelf. Door een drankje vast te pakken of iemands zijn hand in beeld te fotograferen creëer je extra beleving.

Tip 3. Schoon

Vingerafdrukken, sporen van siroop of koffiemelk aan de rand, dat zijn allemaal dingen die je liever niet wilt. Dus tijd om extra voorzichtig te zijn met het inschenken en garneren van je drankjes. Maar mocht je nu onverhoopt toch een keer vieze vingers hebben gehad of gemorst? Neem dan de tijd om alles goed schoon te maken met een tissue of een doekje. Wil je helemaal voorbereid zijn? Kies dan voor het gebruiken van handschoenen.

glaswerk kiezen drinken fotograferen

Tip 4. Glaswerk kiezen

Glaswerk en drinken is een logische keuze. Dus wanneer je aan de slag gaat met drinken fotograferen is dit het eerste waar je over nadenkt. Drankjes komen in de horeca altijd in de meest te gekke glazen op tafel. Dus tijd om te shoppen of te speuren in je keukenkastjes.

Ben je een echt koffielover dan is het belangrijk om na te denken welke type mokken je nodig hebt. Want niet elke koffie doe je in hetzelfde glas. Een espresso vraagt om heel ander glas dan een flat white of een ijskofie.

Ook bij cocktails en frisdrank zal je diversiteit in je glaswerk willen tijdens het fotograferen. Dus ga op onderzoek uit en haal in huis wat jij denkt nodig te hebben. Tip: doe het onderzoek in de praktijk, veel gezelliger dan thuis achter de computer!

wees-creatief

Tip 5. Daglicht

Licht is bij fotografie van grote waarde voor een succesvolle foto. Begin met het zoeken van het beste daglicht in de ruimte waar je bent. Maak je foto’s in de horeca of in je studio? Zoek een plekje uit bij het raam indien deze aanwezig is. Hanteer in elk geval zoveel mogelijk daglicht!

Wanneer je niet beschikt over daglicht kun je aan de slag met studiolampen. Zeker een hulpmiddel om je foto’s goed te belichten. Maar belangrijk om in de gaten te houden, zijn de harde schaduwen die kunnen ontstaan. En vergeet niet te kijken hoe natuurlijk het licht is, want een gele gloed zal je foto’s geen goed doen.

drankjes fotograferen

Tip 6. Beweging

Tijd om je nog één tip mee te geven. Je hebt alles gelezen over het kiezen van het juiste licht, juiste glaswerk en de keuzes die je kunt maken wat betreft de achtergrond. Tijd voor next level! Ga jij de uitdaging aan? Kies ervoor om jouw drankjes net iets spannender vast te leggen, door te kiezen voor beweging. Ga bijvoorbeeld aan de slag met het vastleggen van latte art of het inschenken van cocktails. Dansen er vraagtekens door je hoofd, met deze tips om beweging vastleggen bij foodfotografie ben jij er helemaal klaar voor!

< Terug naar het overzicht