Timelapse maken

Een Timelapse maken

Zo maak je de mooiste foto Timelapse

Timelapse fotografie is de kunst om afzonderlijke foto's te maken en deze te combineren tot een video die de beweging van de omgeving om je heen laat zien.

Dit kan de beweging zijn van wolken, sterren of zelfs de drukte van een stad. De resultaten kunnen laten zien hoe een scène in de loop van de tijd dramatisch kan veranderen. Bijvoorbeeld tussen verschillende weertypen of van het ene seizoen naar het andere. Timelapse fotografie vertelt een ander verhaal over de landschappen om ons heen, dat een enkele afbeelding misschien niet kan vertellen.

Video's maken van foto's

Om te begrijpen hoe het allemaal werkt, moeten we natuurlijk eerst begrijpen hoe video's worden gemaakt.

In de wereld van film en televisie zien we, als we beweging zien, in feite afzonderlijke beelden die na elkaar worden weergegeven met een bepaalde framesnelheid. Over het algemeen is deze framesnelheid ergens tussen de 24-30 frames per seconde, dus als we 10 seconden aan beeldmateriaal bekijken, zien we eigenlijk 240-300 afzonderlijke afbeeldingen die zeer snel worden weergegeven om beweging te creëren.

Als we nu dezelfde manier van denken toepassen op fotografie, hoeven we alleen maar een bepaald aantal foto's te maken gedurende een bepaalde periode.

Pre Planning

Bij het plannen van je shoot moet je rekening houden met de beweging van het onderwerp.

Ga je in de loop van de tijd veel verschil zien of blijft alles hetzelfde? Het plannen van de opname en het kiezen van een onderwerp in een scène dat in de loop van de tijd verandert, zorgt voor een interessanter resultaat. Dit kan van alles zijn zoals de ondergaande zon, verkeer dat in een stad rijdt of een verandering in het weer.

Onthoud dat fotografische regels nog steeds van toepassing zijn op timelapse fotografie, dus zorg ervoor dat je de compositie niet over het hoofd ziet. Overweeg om je opname te kaderen met de regel van derden, probeer interessante hoofdlijnen te zoeken en zorg er altijd voor dat er geen afleidende elementen in je opname zitten.

Je moet je shoot plannen zoals je voor elke fotoshoot zou doen. Bedenk van tevoren al wat voor timelapse je wilt maken. Hierdoor kan je je concentreren op de shoot in plaats van rond te rennen zonder te weten wat je moet gaan schieten. Bij het maken van een timelapse video kan het maken van de opnames lang duren vanwege het aantal benodigde afbeeldingen, dus planning is cruciaal als je de gewenste opnames wilt maken in de beperkte tijd die je misschien hebt.

De opname maken

Bij het maken van de opname zijn er een aantal dingen die je niet mag vergeten, zodat je een mislukte opname voorkomt.

Bedenk eerst hoelang je wilt dat de camera draait. Onthoud, afhankelijk van de framesnelheid van je uiteindelijke video, altijd dat 24-25 opnamen gelijk zijn aan één seconde video. Dus als je een video van 20 seconden wilt maken, heb je ongeveer 500 afbeeldingen nodig.

Aitutaki, Cook Islands | 24mm, f/2.8, ISO 3200, 20sec per foto (223 foto's in totaal)

Je moet ook nadenken over het interval tussen elk frame, de opening tussen elke gemaakte opname. Je kan de intervaltijd beoordelen op basis van hoe snel onderwerpen in de scène bewegen. Een van de gemakkelijkste manieren om een interval te kiezen, is met simpele wiskunde. Als je enkele wolken wilt vastleggen die gedurende drie uur over een berg bewegen en weet dat je een video van 15 seconden wilt, dan kun je dit het beste op deze manier berekenen:

  • Kijk eerst hoeveel frames je nodig hebt (24 x 15 = 360 kaders)
  • Bereken vervolgens het aantal minuten dat je gaat fotograferen (3 x 60 = 180 minuten)
  • Deel de minuten door het aantal frames dat je nodig hebt (360/180 = 0,5 minuut = 30 seconden)

Dit betekent dat je jouw interval instelt op 30 seconden.

Je moet echter wel rekening houden met je onderwerp; als je een drukke straat in de binnenstad fotografeert met mensen die voorbij lopen, is een interval van een paar seconden ongeveer waar je zou moeten blijven. Doe je dit langer, dan eindig je met volledig vervaagde mensen. Wanneer je aan de andere kant langzaam bewegende wolken boven een veld fotografeert, dan is een langer interval van 30 seconden beter om de langzame beweging te verdichten. Dit is toch wat leuker om naar te kijken.

De volgende instellingen die moeten worden gedaan, zijn de ISO, het diafragma en de sluitertijd. Het diafragma kan alles zijn wat je maar wilt en de ISO moet zo laag mogelijk zijn, maar het ligt er uiteindelijk aan wat je gaat fotograferen om over deze factoren te beslissen. Een basisprincipe dat nog steeds werkt in timelapse is de 180° sluiterregel. Kortom, je sluitertijd zou de helft van je interval moeten zijn; dus een interval van 10 seconden resulteert in een sluitertijd van vijf seconden, enzovoort. Dit geeft net genoeg onscherpte voor vloeiende beelden.

Welk apparatuur heb je nu nodig?

Tegenwoordig kan je met zelfs je smartphone een mooie timelapse schieten zonder daar een extra applicatie voor nodig te hebben.

Met welk apparaat je ook op pad gaat, schiet te allen tijde in Manual mode en gebruik een tripod. Om je timelapse naar een nog hoger niveau te tillen, kan je ervoor kiezen om met o.a. een slider te werken.

Nabewerking

Nu je je timelapse hebt geschoten, is het tijd voor de nabewerking. Dit kan in gemakkelijk in 7 stappen:

  1. Importeer de foto's in een nabewerkingsprogramma naar keuze
  2. Bewerk 1 foto naar eigen smaak en synchroniseer deze bewerking over alle foto's
  3. Sla de foto's op in een aparte folder
  4. Open een videobewerkingsprogramma naar keuze
  5. Importeer de door jouw bewerkte foto's
  6. Tweak het e.e.a. aan jouw video (lengte, kleuren, aspect ratio etc.)
  7. Exporteer het bestand en klaar is Kees!

Eropuit gaan

Het is echt aan jou, maar door te experimenteren zal je uiteindelijk begrijpen wat het beste werkt voor een bepaalde scène of een bepaald onderwerp. Pak je camera, telefoon of actioncam en ga eropuit!

Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan de volgende artikelen of inspiratieblogs.

beste videocamera op reis

Lightpainting fotografie

Maak dromerige beelden door te schilderen met licht.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Fotograferen met tegenlicht

Maak beelden waar je de sfeer van kunt proeven.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Filmen met een drone

Maak mooie videobeelden vanuit de lucht.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Beste fotocamera voor vakantie

Lees hier welke camera het beste bij jou past.

> Lees artikel