lange sluitertijd

Foto met lange sluitertijd

Gebruik de sluitertijd voor een bijzonder effect

Heb je de belichtingsdriehoek onder de knie? Top! Dan wordt het nu tijd om met één van de onderdelen van de driehoek te gaan experimenteren: de sluitertijd. Door te spelen met een langere sluitertijd kun je namelijk bijzondere effecten bereiken in je foto’s. Hoe je dat doet, leggen we je hier uit.

Stappenplan lichtstrepen fotograferen | Extra tips voor lichtstrepen fotograferen | Stappenplan water fotograferen | Extra tips voor water fotograferen

Stappenplan lichtstrepen fotograferen

Eén van de bekendste effecten die je met behulp van een lange sluitertijd kunt bereiken, zijn lichtstrepen. Je kent ze vast wel: foto’s van snelwegen ’s avonds laat waarop gele en rode lichtstrepen te zien zijn. Deze foto’s zijn gemaakt met behulp van een langere sluitertijd. Doordat de sluitertijd langer is, valt er over een langere periode licht op de sensor. Wanneer dit licht dan beweegt, zoals bij auto’s op de snelweg het geval is, ontstaat er een lichtstreep op je foto.

Het maken van foto’s met lichtstrepen is niet zo lastig, maar de instellingen en set-up van je camera moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Als je ons stappenplan volgt, is het zo gepiept.

licht lange sluitertijd

licht lange sluitertijd

licht lange sluitertijd

1


Zoek zorgvuldig de setting van je foto uit. Voor foto’s met lichtstrepen is het natuurlijk belangrijk dat er licht is. Ook is het belangrijk dat dit licht vaak aanwezig is. Een verlaten autoweg is dus niet zo’n goed idee. Denk ook goed na over de kleuren. Een auto heeft aan de voorkant geel of wit licht en aan de achterkant rood licht. Als je ze beide vast wilt leggen, moet je dus een weg zoeken waar auto’s zowel in jouw richting als van je af rijden. Houd daarbij ook rekening met je eigen veiligheid. Zoek bijvoorbeeld een brug of viaduct op waar je veilig een tijdje kunt staan zonder in de weg te staan.

2


Als je het juiste plekje gevonden hebt, heb je een statief nodig of een andere manier om je camera stabiel neer te zetten. Omdat de sluiter langer open blijft, is het belangrijk dat de camera zelf niet beweegt. Als de camera beweegt, zal het effect van de lichtstrepen namelijk verloren gaan en krijg je een wazige foto.

3


Als je camera klaar staat, is het tijd om een aantal instellingen uit te proberen voor het perfecte plaatje. Er is geen magische formule die altijd zorgt voor een perfecte foto met lichtstrepen, maar er zijn wel een paar richtlijnen waar je je aan kunt houden. Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden. Je kunt het beste beginnen met een ISO van 100. Hoe groot je de diafragma instelt, hangt af van de hoeveelheid omgevingslicht die je in je foto wilt zien. Wil je veel omgevingslicht? Kies dan voor een diafragma tussen de f/4 en f/11. Liever weinig licht? Kies dan voor een diafragma van f/16 of kleiner. Daarna is het tijd om met de sluitertijd te experimenteren. Des te langer je sluitertijd, des te meer lichtstrepen er op je foto komen en des te langer ze zijn. Veel fotografen gebruiken een sluitertijd tussen de 6 en 30 seconden. Voor een langere sluitertijd is het vaak handig om de Bulb modus van je camera te gebruiken. Hiermee kun je de sluiter zo lang als je wilt open houden. De enige manier om erachter te komen wat jij mooi vindt, is door te experimenteren. Vind je dit teveel instellingen om rekening mee te houden? Veel camera’s hebben een Shutter Priority modus (te herkennen aan het symbool “Tv” of “S.” Hierbij hoef je alleen de ISO en de sluitertijd in te stellen en je camera kiest daar zelf een juiste diafragmagrootte bij. Wel zo makkelijk!

4


Als je er helemaal klaar voor bent om een foto te gaan maken, is er nog één ding waar je rekening mee moet houden: op de knop drukken. Als je op de afdrukknop drukt, beweegt je camera namelijk ook. Daarom is het handig om de zelfontspanner van je camera aan te zetten of om een aparte zelfontspanner of afstandsbediening te gebruiken.

5


Je bent er nu echt helemaal klaar voor. Schiet erop los en experimenteer vooral met de verschillende instellingen voor een zo mooi mogelijk resultaat.

Extra tips voor lichtstrepen fotograferen

Naast dit stappenplan, zijn er nog een paar dingen om rekening mee te houden. Zo kun je bijvoorbeeld het beste je foto’s in RAW schieten. Daardoor kun je uiteindelijk meer bereiken wanneer je jouw foto’s gaat bewerken. Ook is het verstandig om je accu goed op te laden of een extra accu mee te nemen. Doordat de sluitertijd zo lang is, verbruikt je camera ook meer stroom. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer toepassingen van deze techniek. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van de bewegende sterrenhemel of die leuke foto’s die je rond nieuwjaar altijd ziet waarop met sterretjes in de lucht wordt geschreven. Voor meer tips daarover kun je onderstaande video bekijken.

Stappenplan water fotograferen

Hoewel er ’s avonds veel gelegenheid is om met een lange sluitertijd te experimenteren, valt er ook overdag best iets te beleven. De natuur leent zich namelijk ook perfect voor foto’s met een lange sluitertijd. Vooral zeeën en watervallen zijn hier zeer geschikt voor. Met behulp van een lange sluitertijd kun je het water er namelijk heel bijzonder uit laten zien, een beetje alsof het door een landschap heen danst. Hoe je dat doet, leggen we je nu uit.

licht lange sluitertijd

licht lange sluitertijd

licht lange sluitertijd

1


Eerst moet je natuurlijk de perfecte plek vinden voor jouw foto. Zoek een plek met stromend water, of dat nu aan de kust is of bij een waterval. Het is erg belangrijk dat er op die plek ook iets is dat niet beweegt, zodat je daarop scherp kunt stellen. Denk bijvoorbeeld aan een tak, een steen of iets dat boven het water uitsteekt. Houd er ook rekening mee dat je jouw apparatuur daar veilig moet kunnen gebruiken, zonder dat het nat wordt.

2


Het is een kwestie van smaak, maar meestal wordt er een groothoeklens gebruikt voor foto’s van stromend water. Zo zorg je er namelijk voor dat je de weidsheid en pracht van de natuur vastlegt, die je benadrukt met het water. Kies dus voor een lens met een brandpuntsafstand tussen de 7 en 40 millimeter.

3


Gebruik een statief, zodat je camera zo stil mogelijk blijft en alleen het water van een bijzonder effect voorzien wordt.

4


Vervolgens is het tijd voor de instellingen. Stel de ISO zo laag mogelijk in en maak je diafragma zo klein mogelijk (een zo hoog mogelijk getal). Je kunt er ook nog voor kiezen om je foto iets over te belichten via de exposure. Hiermee vertraag je de sluiter nog iets verder en geef je het water een bijzondere highlight. Met de juiste instellingen is de omgeving volledig scherp, terwijl het water een bijzonder effect krijgt. Als de ISO en het diafragma zijn ingesteld, kun je de sluitertijd in gaan stellen. Hiervoor geldt: des te langer de sluitertijd, des te vloeiender het water eruitziet. Verschillende sluitertijden zullen verschillende resultaten opleveren. Dit zal ook afhankelijk zijn van het water en de snelheid waarmee het water stroomt. Probeer dus verschillende sluitertijden uit, van 1/5 seconde tot een paar seconden, zodat je kunt ontdekken wat het mooiste resultaat oplevert.

5


Ook hierbij is het van belang dat de camera zo stil mogelijk is. Gebruik dus een zelfontspanner voor het maken van je foto’s en ga lekker aan de slag.

Extra tips voor water fotograferen

Camera’s en water gaan niet zo goed samen, tenzij je een onderwaterbehuizing hebt. Wees dus voorzichtig in de buurt van water en neem voorzorgsmaatregelen. Er bestaan bijvoorbeeld handige regenhoezen die je camera en lens beschermen tegen waterdruppels, die goed van pas komen wanneer je bijvoorbeeld watervallen wilt fotograferen. Als je foto’s wilt maken vanuit het water, is het ook belangrijk dat je een stevig statief hebt dat goed tegen water kan. Kijk ook naar statieven met spikes, zodat je ook bij stromend water extra grip hebt.

Je kent nu meerdere technieken voor het maken van foto’s met een lange sluitertijd. Hiermee kun je gaan ontdekken wat er allemaal mogelijk is als je gaat experimenteren met je camera-instellingen. Dat is superleuk, maar helpt je ook om de mogelijkheden die je camera biedt beter te leren kennen. Vergeet je niet om het resultaat met ons te delen? Wij zijn namelijk erg benieuwd!

Alle blogs