Advies bij het kiezen van een goede verrekijker

Wat zich op grote afstand afspeelt, haalt u dichterbij. Met een goede verrekijker kunt u alles observeren. Wilt u vogels spotten, sterren kijken of een theatervoorstelling van dichtbij beleven? Voor iedere situatie is een geschikte verrekijker te vinden. Op deze pagina leest u ook wat de getallen en technische termen betekenen. Ook leggen we het verschil uit tussen een dakkant verrekijker, porro verrekijker en monoculair. En weet u wat een verrekijker nou écht een goede verrekijker maakt? Hieronder leest u welke verrekijker het beste bij u, uw situatie en behoeftes past. 

Wat betekenen de getallen op de verrekijker?

Wat betekenen de getallen op de verrekijker?

Op de verrekijker ziet u altijd 2 getallen staan, bijvoorbeeld 10x25. Dit betekent dat de kijker het beeld 10x vergroot en een lens heeft met een diameter van 25mm. Hoe hoger het eerste getal, hoe meer het beeld vergroot wordt. Bij het tweede getal geldt dat een grote lens meer licht binnen laat, waardoor u een helderder beeld heeft.

Overigens betekent het niet dat een hoog vergrotingsgetal altijd beter is. Bij een hoge vergroting heeft de kleinste beweging namelijk al gevolgen. Het zichtbare beeld wordt niet alleen vergroot, de trillingen (die u vaak zelf veroorzaakt) worden mee vergroot. Bij een vergroting boven de 8 zijn uw hersens slechter in staat de trillingen in het beeld te compenseren en heeft u een zeer vaste hand óf een statief nodig.

Wat betekenen de technische termen bij verrekijkers?

Wat betekenen de technische termen bij verrekijkers?

Er zijn veel technische termen bij verrekijkers. Dit maakt het niet altijd eenvoudiger. Om u op weg te helpen, hebben we de meest gebruikte begrippen voor u toegelicht. Zo bent u goed op de hoogte van alle technische termen. Per technische term leest u wat deze inhoudt, waarvoor deze dient en hoe u de verschillende waardes kunt berekenen. 

De uittredepupil is belangrijk als u de verrekijker in het donker gebruikt. Het schemergetal is relevant als u de verrekijker gebruikt als het donker wordt. Wilt u graag weten hoe helder het beeld is? Lees dan meer over de lichtsterkte. De breedte die u kunt overzien met de verrekijker wordt aangeduid met het gezichtsveld. Ook is het handig om meer te weten over de feitelijke beeldhoek en schijnbare beeldhoek

Welke soorten verrekijkers zijn er?

Welke soorten verrekijkers zijn er?

Het type prisma dat in de verrekijker verwerkt is, is het belangrijkste onderscheid tussen de soorten verrekijkers. De lens aan de voorkant draait het beeld om. Het prisma corrigeert dit en zet het beeld weer rechtop. Er zijn 3 soorten prisma's: dakkant, porro en monoculair. Maar wat is nou precies het verschil? En wat zijn de voor- en nadelen? 

Bij een dakkant verrekijker staan de objectieven en prisma's recht achter elkaar. Bij een porro verrekijker zijn de objectieven en prisma's ten opzichte van elkaar verschoven. Porro verrekijkers zijn daarom breder. Een monoculair is een verrekijker met 1 oculair en 1 objectief. U kijkt met 1 oog door de kijker. Monoculairs zijn daarom een stuk compacter en lichter dan de dakkant en porro verrekijker. 

 

Wat is een goede verrekijker?

Tot slot moet u bij het kiezen van een goede verrekijker natuurlijk letten op de kwaliteit. Deze wordt bepaald door de coating, het materiaal en de stevigheid. De coating is hierbij verreweg het belangrijkst.

Coatings

Alle moderne verrekijkers zijn uitgerust met coatings. Een coating is een extra laagje op de lenzen die een aantal verbeteringen teweeg kan brengen. Het belangrijkste voordeel van deze laagjes is een hogere lichtdoorlaatbaarheid – tot wel 50% - en daardoor een veel beter beeld. Vooral onder slechte lichtomstandigheden zoals mist, schemer of regen is het resultaat zichtbaar. Zonder coating beslaan de lensdelen en wordt het beeld mistig en donker. Verrekijkers zijn voorzien van coatings om schitteringen te voorkomen, waardoor u ongehinderd door u verrekijker kunt blijven kijken. Bovendien zorgen coatings voor een verhoging van het contrast. Dat geeft een rustiger beeld, waardoor u ontspannen door de verrekijker kijkt.

Glas en stevigheid

Ook het glas is bepalend voor de kwaliteit van de kijker. Een top-coatings op een glassoort van mindere kwaliteit is namelijk zonde. Soorten glas zijn bijvoorbeeld: kroonglas – zoals BK7 en Bak-4- en Flintglas en met extra-lage-dispersie glas voorkomt u chromatische aberratie. Tot slot is het heel belangrijk om te ervaren hoe de verrekijker in de hand ligt en aanvoelt. Het is persoonlijk en situatieafhankelijk of u een lichte of juist zware en robuuste kijker wilt.

Bekijk alle verrekijkers

MasterCardVISA  MisterCash Ideal Trusted shops