Bij macrofotografie denk je waarschijnlijk als eerste aan de natuur. Logisch, want bloemen en insecten zijn uitermate geschikt voor macrofotografie. Maar macrofotografie bestaat uit veel meer! In deze blog nemen wij je mee in de wereld van macrofotografie. Zo belichten wij de onbekende en overtreffende trap van macrofotografie, namelijk microfotografie. Daarnaast staan we stil bij de nabewerking, want je wilt natuurlijk indruk maken met je foto’s.

Macrofotografie

Macrofotografie versus microfotografie

Bij microfotografie staat het onderwerp groter in beeld dan dat het daadwerkelijk is. Je komt dus nog dichter bij het onderwerp. Hierdoor maak je extreem kleine details zichtbaar, die je met het blote oog moeilijk kan onderscheiden. De foto levert dan vaak buitenaardse resultaten op. Microfotografie leent zich daarom uitstekend voor insectenfotografie. Je fotografeert namelijk extreem close. Hierdoor zie je hoe bijzonder gevarieerd het insectenrijk werkelijk is. Bovendien lijkt het net alsof de insecten mensgrote afmetingen hebben.

Het verschil tussen macro- en microfotografie staat en valt met de vergrotingsfactor. Dit betekent een maatstaaf om te peilen hoe groot het onderwerp is in verhouding tot hoe groot het op de beeldsensor is. Bij macrofotografie geeft de sensor het onderwerp tot de ware grootte weer. Hierbij is er sprake van een vergroting van 1:1 (0.1 tot 1). Bij microfotografie loopt de vergrotingsfactor van de foto’s op vanaf 1.1 tot ongeveer 20. Dit betekent dat het onderwerp groter in beeld wordt gebracht dan dat het daadwerkelijk is.

Macrofotografie

Achteraf fraaie foto’s creëren

Vooropgesteld: de beste foto is een foto waarbij nabewerking niet of bijna niet nodig is. Als je je camera goed kent, dan kun je met de instellingen een hoop werk achteraf voorkomen. Mocht je je hier wat minder in thuis voelen; met nabewerking in bijvoorbeeld Lightroom creëer je achteraf ook heel fraaie foto’s. De basisregel blijft: als het goed is, is het goed.

Instellingen van je camera
Gelukkig kun je tegenwoordig met je camera prachtige foto’s maken en is nawerking een beetje of zelfs helemaal niet nodig. In het menu van je camera kun je namelijk al een aantal instellingen naar jouw wensen aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de kleuraanpassing of de verzadiging. Bij een hoge verzadiging krijg je diepere kleuren. Daarnaast kun je jouw camera al meteen een verscherping toe laten passen. Tenslotte een tip: fotografeer in RAW.

Contrast en levendigheid
Bij macrofotografie is het belangrijk dat je let op contrast en scherpte. Meer contrast zorgt voor een krachtiger beeld, omdat kleurverschil beter zichtbaar wordt. Meer contrast maakt het donkere in een foto donkerder en het lichte lichter. De levendigheid in de foto kun je aanpassen in bijvoorbeeld het programma Lightroom. Dit doe je met de tool ‘verzadiging’ of ‘levendigheid’. Beide instellingen zorgen voor verdieping van de kleuren in jouw foto. Het verschil tussen de twee is dat ‘levendigheid’ de huidtinten meer met rust laat dan ‘verzadiging’. Bij gebruik van ‘verzadiging’ worden alle in de foto aanwezige kleuren dieper of juist minder diep.

Macrofotografie

Objectieven

Met een macrolens is een zeer precieze scherpstelling van jouw onderwerp mogelijk. Dit komt door de stabilisatoren in de objectieven. Een macrolens is voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Denk hierbij aan dieren en bloemen, maar je kunt ook documenten en tekeningen haarscherp fotograferen. Ondanks dat de doelen met een macrolens vaak dicht bij elkaar liggen, zijn er tegenwoordig verschillende soorten macrolenzen. Bekijk hier ons assortiment met macrolenzen.

Oefening baart kunst

De wereld van macrofotografie biedt veel unieke mogelijkheden. Maar het geeft ook veel uitdagingen. Ga er daarom op uit en fotografeer zo veel mogelijk. Niet voor niets zegt men: oefening baart kunst! Binnenkort maak ook jij verbluffende macrofoto’s.

 
Foto Konijnenberg

Foto Konijnenberg

Ongeëvenaarde productkennis en ervaring

Ongeëvenaarde productkennis en ervaring Foto Konijnenberg is dé specialist in foto- en videoapparatuur. Wij staan voor topproducten, deskundig advies, uitstekende service en messcherpe prijzen. Al sinds 1974 zijn wij toonaangevende specialist in Europa op het gebied van foto- en videoapparatuur en aanverwante artikelen. Lees meer over ons.
 

 
Fotografietips

Meer lezen?

Laat je inspireren en ontdek meer over fotografie

Elke maand schrijven wij blogs en reviewen wij producten. Ook onze adviseurs in de winkel en bij de klantenservice – allen fotograaf – sparren geregeld met onze klanten over fotografie. Daar komen dan dé leukste tips & tricks uit! Speciaal voor jou hebben we al deze blogs, reviews en tips samengevoegd onder één pagina. Bekijk onze tips en ontdek meer over fotografie. De beste fotografietips vind je bij Foto Konijnenberg!