Een opzetflitser is meer dan een simpel extra licht in de duisternis. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om deze kleine flitsers niet alleen op uw camera te zetten, maar ook los te gebruiken: het zogenaamde strobistenfotografie. Wij helpen u op weg.

Veel fotografen zien een opzetflitser als een handige accessoire waarmee men snel veel licht kan toevoegen op de momenten dat het te donker wordt om het zonder extra licht te doen. Het gros van de fotografen, en zeker de beginnende fotografen, zet de flitser op hun camera en richt deze vrij direct naar het onderwerp. Als ze een beetje creatief worden laten ze het licht eerst nog tegen het plafond of tegen een muur kaatsen, maar veel meer dan dat proberen fotografen meestal niet. Zonde, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Als u uw opzetflitser los van de camera gebruikt, krijgt u heel snel mooie foto’s met een subtiele dosis extra licht. Zo kunt u het typische flitsbeeld makkelijk omzeilen en krijgen uw foto’s snel een extra professionele uitstraling. Het werken met opzetflitsers naast (en dus niet op) uw camera wordt ook wel strobistenfotografie genoemd. Wilt u zich hier ook aan wagen maar weet u niet waar u moet beginnen en wat u nodig heeft? Wij helpen u op weg.

Strobist

Wat heeft u nodig?

Het spreekt natuurlijk voor zich dat u een reportageflitser nodig hebt voor strobistenfotografie, maar alleen met een flitser kunt u nog niet zo veel; u moet deze natuurlijk ook kunnen aansturen. Daar zijn speciale afstandsbedieningen voor, beter bekend als ‘trigger sets’. Zo’n trigger set bestaat uit twee onderdelen: een verzender die u op uw camera kunt zetten en een ontvanger die u op de flitser kunt bevestigen. Hiermee kunt u zorgen dat de flitser op precies het juiste moment afgaat, zodat u met een goed belichte foto eindigt.

Trigger sets zijn er in alle soorten en maten. Voor een paar tientjes heeft u al een simpel setje, maar als u iets dieper in de buidel tast krijgt u uitgebreide sets die u helemaal naar wens kunt instellen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld verschillende flitsers in verschillende groepen zetten en zo kiezen welke flitser(s) u wil gebruiken zonder ze handmatig aan en uit te zetten en is het mogelijk om de instellingen van de flitser via de afstandsbediening te veranderen zodat u niet steeds naar uw flitser hoeft te lopen. Er worden ook flitsers geproduceerd met een ingebouwde ontvanger, dus dan heeft u alleen nog maar een verzender nodig.

Bent u in de markt voor een trigger, bedenk dat goed of u wilt dat de trigger te gebruiken is met TTL (dan kan de flitser zelf berekenen met hoeveel kracht deze af moet gaan) en of u gebruik wil maken van HSS (High Speed Sync; in deze modus flitst de flitser een paar keer snel achter elkaar waardoor u ook kunt flitsen terwijl de camera korte sluitertijden gebruikt. Gebruikt u een korte sluitertijd en een flitser zonder HSS, dan krijgt u al snel een zwarte balk over uw beeld. Zeker als u graag buiten wilt flitsen in fel zonlicht is dit een aanrader.)

Wat kunt u nog meer gebruiken

Met een flitser en een trigger set heeft u eigenlijk al genoeg om te beginnen met strobistenfotografie, maar zijn nog talloze producten die het leven een stuk leuker en makkelijk maken. Zo kan een fijn flitsstatief veel ruimte geven om uw onderwerp zo te belichten als u dat wilt en kunt u met de juiste lichtvormers het flitslicht helemaal naar eigen hand zetten.

Lichtvormers

Zoveel mensen zoveel wensen. En dat lijkt ook op te gaan als we het hebben over lichtvormers. Een flitser geef standaard een bepaald licht, meestal vrij hard met duidelijke schaduwen, maar daar hoeft u het tegenwoordig al lang niet meer mee te doen. Met bepaalde accessoires kunt u het licht heel precies vormen en zo het beeld creëren dat u in uw hoofd heeft. Er zijn lichtvormers waarmee u het licht heel zacht kan maken (er is dan geen duidelijke scheidingslijn tussen licht en schaduw, maar dit loopt dan vloeiend in elkaar over), het licht kan centreren en een bepaalde kleur kan geven. Er zijn letterlijk honderden soorten lichtvormers, dus we zetten een aantal veelgebruikte accessoires voor u op een rijtje.

Strobist

Snoot

Een snoot is een soort snuitje, die het licht sterk bundelt. Dit geeft een spotlight-effect, zeker wanneer de snoot gecombineerd wordt met een honingraat.

Reflector

U hoeft het licht niet via het plafond te reflecteren om het zachter te maken. Een reflector bevestigd aan de kop van de flitser doet hetzelfde. Uiteraard moet de flitser dan wel omgekeerd bevestigd worden en is het licht minder zacht dan wanneer het gereflecteerd wordt door een groot oppervlak als een plafond.

Diffusor

Een effectieve manier om het licht zachter te maken, is het gebruik van een diffusor. Zet u zo’n ding direct op de flitskop, dan werkt hij wel weer wat minder effectief, maar aan de andere kant is het heel handig. Er bestaan ook grotere modellen, bijvoorbeeld in de vorm van een soort vissenkom.

Beauty dish

Er bestaan ook kleine beauty dishes voor flitsers. Ze bieden het voordeel dat het licht naar de rand toe minder wordt, zodat de vorm van het gezicht geaccentueerd wordt. Het licht is echter niet heel zacht, zodat de schoonheid die in de naam zit, deels met make-up bereikt moet worden.

Honingraat Softbox

Een softbox geeft nog wel het zachtste licht. Voegt u er een honingraat aan toe, dan krijgt u bovendien het effect van de beauty dish, maar dan zonder de hardheid ervan. Wel slokt de softbox veel licht op, dus alleen te gebruiken met krachtige flitsers en lichtsterke objectieven en/of hogere ISO-instellingen.

Gel

Een gel is een soort gekleurd doorzichtig plastic dat heel makkelijk voor uw flitser geplaatst kan worden. Hiermee kunt u heel snel en effectief de kleur van het licht veranderen en zo de hele sfeer van de foto veranderen. Kort gezegd zijn er twee soorten gels: oranje of blauwe gels, waarmee je de kleurtemperatuur naar wens kunt aanpassen (bijvoorbeeld door het licht wat meer oranje en zo warmer of blauwer en zo kouder te maken) en echte kleurengels waarmee u snel de kleur van de achtergrond kunt veranderen.

Kortom: met simpele reportageflitser is tegenwoordig een stuk meer mogelijk dan alleen recht van voren flitsen. Met een beetje creativiteit, experimenteren en de juiste accessoires kunt u overal prachtig belichte foto's maken.

 

Digifoto Pro

Digifoto Pro

Digifoto Pro is een magazine voor de fotografieliefhebber. De inhoud van het blad bestaat uit een mix van interviews, reviews, nieuws en portfolio’s en fotografieprojecten. Hierbij richt Digifoto pro zich op het inspireren, vermaken, informeren en ontroeren van de lezer. Speciaal voor Foto Konijnenberg schrijft Digifoto Pro unieke en interessante artikelen.