Meng alle goede basisingrediënten van de voorganger met een aantal vernieuwingen en daar is de RX10 IV van Sony. Never change a winning team, toch? Renate en Linda (Renate & Linda Fotografie) gingen op pad met deze ultieme alles-in-een camera. Lees hieronder hun bevindingen!

1/1000 sec. f/3,5 28 mm ISO 160

Een flinke schep bovenop

De ultieme alles in één camera. Met als basis: een 1 inch grote sensor, de looks van een spiegelreflexcamera, het Zeiss-objectief en een gigantisch zoombereik van 24-600mm. Al het goede van de M3 is behouden, al zijn er ook op een aantal fronten verbeteringen aan te merken. Deze Sony is sneller én beter. De maximale schietsnelheid staat op 24 beelden per seconde. Dat is mogelijk dankzij de bufferlimiet van 249 beelden. Uniek voor superzoomcamera’s.

De autofocus van de camera is heel snel. Dit merkten Renate en Linda ook. Deze vierde generatie van de RX10 familie stelt ongeveer twee keer zo snel scherp dan zijn voorganger. In de tijd dat je 'wauw' wilt zeggen heeft de camera al ongeveer 20 keer scherp gesteld. Bij wijze van spreken dan. Een ongelooflijke scherpstelsnelheid dus. Een heel geschikte camera voor actie- of sportfotografie.

Net als bij fotograferen heeft de M4 ook een zeer goede autofocus tijdens het filmen. De camera kan filmne in 4K en biedt zeer hoge kwaliteit video en een mooie powerzoom voor vloeiend in- en uitzoomen tijdens het filmen.

Renate & Linda Fotografie Sony RX10 M4

Renate & Linda Fotografie Sony RX10 M4

Renate & Linda Fotografie Sony RX10 M4

Renate & Linda Fotografie Sony RX10 M4

Een stukje techniek

Snelheid typeert deze camera. Deze snelheid wordt mede bereikt door de nieuwe sensor en processor. De 1 inch sensor is nieuw ontwikkeld en is een van de essentiële ingrediënten van deze nieuwe Sony. Deze sensor maakt het mogelijk om fasedetectie-autofocus te gebruiken. "Daardoor konden we nog beter de focus leggen op het onderwerp." leggen ze uit.

Het werken met een groot diafragma was voor Renate en Linda een groot voordeel: "Daardoor ontstond er een hele mooie scherptediepte. Ook ging het instellen van de diafragma heel gemakkelijk, simpelweg door te draaien op de lens zelf. Het objectief heeft een heel groot bereik en daarmee is de Mark IV een goede oplossing voor fotografen die het liefst niet al te vaak wisselen van objectief en ook niet willen inleveren op hoge kwaliteit en snelheid. Dan biedt deze RX10 M4 een uitkomst. Het inzoomen tot 600 mm vonden we daarnaast erg praktisch. Omdat het objectief is uitgerust met beeldstabilisatie kun je, zelfs op 600mm, nog haarscherpe foto's uit de hand schieten. Kortom, een objectief waar je alle kanten mee op kunt!"

"Het uitklapbare en kantelbare scherm was ook handig om composities te bepalen. Zo konden we ook vanuit lastige hoeken zien hoe de foto zou worden en zelfs vanuit die positie fotograferen." De camera heeft ook een 2.35 megapixel hoog contrast OLED elektronische zoeker voor optimaal zicht en controle. "Op die manier kun je de compositie nog nauwkeuriger bepalen." aldus Renate.

1/1000 sec. f/4,0 81 mm ISO 100

1/1000 sec. f/3,5 32 mm ISO 100

Optelsom

"Het werken met een groot diafragma vonden we erg fijn. Wat verder nog opviel was dat als we niet door de kijker keken, de camera automatisch over naar beeld op het scherm ging. Het beeld was in beide gevallen erg duidelijk." zo hebben Renate en Linda ervaren. De camera kan daarnaast geluidsloos opnames maken met behulp van de elektronische zoeker. De M4 kan dus gebruikt worden bij geluidsgevoelige scènes, zonder voor afleiding te zorgen.

De hoogtepunten van de Sony RX10 IV op een rijtje:

  • Razendsnel scherpstellen
  • Groot zoombereik
  • Gemakkelijke bediening
  • Geluidsloos opnames maken

Bekijk de camera: