Vindt u een compact camera te klein en een DSLR te groot? Wilt u daarnaast niet inleveren op kwaliteit? Dan is deze bridgecamera wellicht geschikt voor u. Vandaag bekijken we de Panasonic Lumix DMC FZ2000 eens van dichtbij. 

Het uiterlijk

Op het eerste gezicht valt de DMC FZ2000 niet meteen onder de compact camera's. Met een gewicht van bijna 1kg (966 gram inclusief batterij) en de toch wel intimiderende lens, oogt de camera allerminst als een handige reisgenoot die u probleemloos meeneemt. Zoals Panasonic het zelf zegt: een “bridge” camera slaat een brug tussen spiegelreflexcamera's en gewone compact (snapshot) camera’s, zowel in afmetingen als specificaties.

Er is veel aandacht besteed aan het design van de body. Ondanks het gewicht zorgt de greep voor een stabiele houvast waardoor de camera stevig in de hand ligt. De FZ2000 is stevig gebouwd uit hoogwaardige materialen. Bij het ontwerpen van de body is er goed nagedacht over de functionaliteiten. De geheugenkaart bevindt zich bijvoorbeeld niet naast de batterij, maar achter een poort aan de zijkant van de camera. Op deze manier kan de geheugenkaart worden gewisseld terwijl de camera nog op een statief staat.

FZ2000

Prestaties

De prestaties zijn minstens zo indrukwekkend als het uiterlijk. De FZ2000 is een bridge camera en ziet eruit als een spiegelreflexcamera. Toch is de sensor kleiner dan een sensor van een spiegelreflexcamera. Een kleinere sensor maakt een veel groter zoombereik met een compacte lens mogelijk. Dat is een belangrijk voordeel, Panasonic noemt een camera met een vaste lens namelijk een ‘compact camera’. 

De Leica lens

Dankzij het Leica glaswerk zit het met de scherpte in de beelden wel goed. Leica neemt haar lenstechniek altijd meer dan serieus en heeft voor de DMC FZ2000 (zonder overdrijven) een kunstwerkje afgeleverd. Het objectief bestaat uit 16 lenzen in 11 groepen. Daarmee biedt het hoge optische prestaties met minimale ghost en flaring. De DC Vario- Elmarit f/2.8-4.5 biedt hoogwaardige optische resultaten voor zowel foto als video. De maximale diafragmaopening van f/2.8 is ideaal voor situaties waarin het creëren van een kleine scherptediepte van belang is (bijvoorbeeld bij portretten). Ook is de hoeveelheid licht die deze diafragmaopening toelaat uitermate geschikt in donkere situaties. Daarnaast maakt het lenssysteem gebruik van interne scherpstelling en zoomstructuur. Dit zorgt voor een soepele en stabiele zoom en onderdrukt beeldverschuiving.

Is het beeld te helder voor het juiste shot? Niet getreurd. De lens heeft drie filters ingebouwd. Deze hoeft u niet per se te gebruiken, u kunt ook uw camera een filter laten kiezen met een schuifschakelaar op de lens. De filters helpen u compenseren zodat uw foto's niet overbelicht zijn. De FZ2000 accepteert ook externe filters, met 67mm schroefdraad aan de voorkant van de lens.

Video-kwaliteit

Waar de camera zich het meeste in onderscheidt, is de sublieme videokwaliteit. De FZ2000 biedt de mogelijkheid om te filmen in Cinema 4K met een resolutie van 4096 x 2160 pixels en 24fps. Ook kunt u kiezen om te filmen in QFHD 4K met een resolutie van 3840 x 2160 pixels met 30fps in MOV of MP4. Dit is voor het segment superzoom camera’s ongekend goed. Ook is de 4K-fotofunctie een techniek waar Panasonic alle nieuwe modellen mee uitrust. Houd de knop ingedrukt en er worden 30 individuele foto’s per seconde gemaakt. Zo kunt u achteraf de beste foto selecteren en hebt u precies het goede moment te pakken.

Superzoom

Voor het bedienen van de zoomfunctie kunt u de zoomring van het objectief gebruiken of de schuifknop aan de voorzijde van de ontspannerknop. Wilt u geleidelijk en vloeiend zoomen (met name handig tijdens het filmen), dan kunt u het beste de schuifknop gebruiken. De FZ2000 heeft een indrukwekkend zoombereik van maar liefst 20x. Dit betekent dat het mogelijk is om te fotograferen en te filmen op brandputafstanden van 24mm tot 480mm en alles wat ertussen ligt. Bedenk eens welke lenzenset u hier voor nodig hebt bij het gebruik van een DSLR! Wat dat betreft is de DMC FZ2000 een slimme reisgenoot die met gemak in uw handbagage past. Dus geen gedoe met een extra koffer die u moet inchecken. Óf erger nog, dat u moet beslissen welke lenzen u thuis laat. 

 

Vivian Bekker

Vivian Bekker

Content Medewerker bij Foto Konijnenberg

Op mijn twaalfde verjaardag kreeg ik een paarse Fujifilm FinePix Z70 cadeau. Sindsdien is mijn interesse voor fotografie gaan groeien mede dankzij de komst van inspiratiebronnen Instagram en Pinterest. Vanaf oktober 2017 ben ik werkzaam als Content Medewerker bij Foto Konijnenberg.