Al jaren hebben wij, mijn vriend Mike en ik, het over hoe leuk het zou zijn om een keer op wintersport te gaan. Mike is vroeger veel op wintersport geweest en weet dus hoe leuk het kan zijn. In een spontane bui hebben we besloten om te gaan. Dus, we gaan voor het eerst op wintersport! En dat met twee kleine kids.

We hebben een schitterend appartement gevonden in Oostenrijk. Via via zijn we hier terecht gekomen. Het prachtige appartement heet Haus-Herzblick in See en ligt naast het bekende Ischgl. We wilden heel graag mooie foto's en video's maken op deze eerste wintersport vakantie. In samenwerking met Foto Konijnenberg mochten we een camera gebruiken en testen: de Sony A6000.

Marly van der Velden

Makkelijk

Zelf heb ik erg weinig ervaring met fotograferen en video’s maken. Het was voor mij dus best lastig om een camera te gaan testen. Ik heb er niet zo veel verstand van! Gelukkig heb ik dat snel los weten te laten en ben ik gewoon eens gaan bekijken wat ik echt van de camera vond.

Wat mij het eerste opviel, was het gewicht. De Sony A6000 is een systeemcamera, ook wel de opvolger van de spiegelreflexcamera. Eerlijk gezegd verwachtte ik toch wel een zwaardere en grotere camera. Maar dat is de camera totaal niet, juist heerlijk licht en ligt fijn in de hand.

Daarnaast is het voor mij als beginner belangrijk dat ik er makkelijk mee overweg kan. Ik vind het best leuk om met instellingen te spelen, maar puur voor het experimenteren. Wanneer het nodig is, wil ik wel graag weer terug kunnen naar de standaard instellingen. Eigenlijk moet de camera zonder al te veel moeite mooie foto's kunnen maken, zonder te veel instellingen.

Dat is echt top aan deze camera. U zet hem aan, zet hem op de automatische stand et voilà: u maakt schitterende foto’s. Zonder teveel gedoe maakt u de mooiste plaatjes. Dat vind ik erg fijn, vooral met de kleine kids. U wilt even snel de camera kunnen pakken om een foto te maken. Voor u het weet is het moment dan al weg. Deze camera mist geen moment.

Marly van der Velden

Kwaliteit

Van de kwaliteit van de foto's was ik onder de indruk: gewoonweg haarscherp! Persoonlijk ben ik fan van scherptediepte bij portretfoto's. Laat dat nou net een een makkie zijn met deze Sony. Om het optimale uit de Sony A6000 te halen, hadden we ook een klein statiefje mee. Hierdoor zet u de camera gemakkelijker neer om de compositie te bepalen en gaat u spontaan nadenken over wat u in beeld wilt brengen. Wanneer een camera stevig op een statief staat, bent u toch geneigd om meer naar het scherm te kijken. Het gebruiken van de statief leverde echt mooiere foto's op. Een tip voor mensen die vaak de camera meenemen: zo’n statief is heerlijk en maakt echt verschil.

 

Goede videokwaliteit

Om deze vakantie goed in beeld te krijgen, was een camera met filmfunctie een must voor ons. We willen veel video's hebben als aandenken aan deze eerste wintersport. Voor ons was het dus heel belangrijk het filmen gemakkelijk ging en dat de beeldkwaliteit goed was. Net als bij het fotograferen is het ook gemakkelijk om snel de camera te pakken en de grappige momenten van de kids op te nemen. Geen ingewikkelde instellingen, gewoon pakken en draaien!

Marly van der Velden

Mocht u lekker willen experimenteren met de mogelijkheden, het menu redelijk overzichtelijk en goed te begrijpen. Sommige opties moet u even naar zoeken, maar zodra u structuur kent is het erg gemakkelijk. Het geluid is natuurlijk minder goed dan wanneer u microphones gebruikt. Maar, het geluid van de camera is zeker geschikt voor vloggen of voor video-opnames voor op vakantie. Mocht u deze camera willen gebruiken om te vloggen, is het belangrijk om te weten dat u het scherm niet kan omdraaien zodat u kan zien wat u opneemt. Dat kan soms onhandig zijn. Toch denk ik dat het een voordeel is dat u niet constant naar uzelf zit te kijken. Dit kan namelijk storend zijn voor de kijkers. 

Marly van der Velden

Conclusie

Via Foto Konijnenberg kregen we een extra lens geleverd. Lenzen verwisselen gaat kinderlijk eenvoudig. Zo kunt u voor elke situatie de juiste lens kiezen. Wij kregen een standaardzoomlens (16 - 50 mm) en een telelens (55 - 210 mm) mee. Hiermee konden we de kinderen zelfs van veraf mooi scherp en close in beeld brengen!  We kunnen alleen maar concluderen dat deze camera een must is.

Voor vloggers, fotografen (zowel beginnend als gevorderd) en voor de mensen die video’s willen maken geldt: deze A6000 is compact, hanteerbaar en meteen ready to shoot. De camera die voor alles gebruikt kan worden. Dus eigenlijk heel spimpel: wat een top camera!

 

 

 

 

 

 

Marly van der Velden

Marly van der Velden

Actrice

Hi, ik ben Marly van der Velden. Ik ben actrice en vooral bekend van mijn rol als Nina in Goede Tijden, Slechte Tijden. Al jaren hebben mijn vriend Mike en ik het erover hoe leuk het zou zijn om een keer op wintersport te gaan. Dit jaar was het zo ver en mochten we daarbij de Sony A6000 testen!