Luther Hartog is een ervaren huwelijksfotograaf, die al vele bruiloften heeft vastgelegd. Bovendien is hij al meer dan eens beloond met een award. Lees meer over zijn passie en werkwijze.

Zou u kort iets over uzelf kunnen vertellen?
Ik quote altijd graag mijn vrouw: “Hij ervaart alles zo echt en puur. Hij doorleeft alles met elke vezel in zijn lichaam. Zijn emoties zijn uitgesproken; van zielsgelukkig, naar razend enthousiast, van ontzettend open en spontaan naar uiterst verontwaardigd. Soms is hij even intens verdrietig, maar al gauw weer erg blij of heel eigenwijs. Luther leeft heel erg in het moment en bij de dag.

Hij kan diep geraakt worden door alles wat hij op een dag tegenkomt; van goede muziek, een prachtig beeld, onrecht, spontane en grappige momenten, eten en drinken, een goede film en mooie ontmoetingen. We hebben beiden hetzelfde gevoel voor humor. Kunnen samen heerlijk gek doen en hebben er dus al heel wat uurtjes lachen op zitten. Dat zorgt voor veel ontspanning en luchtigheid.”

Luther Hartog

Hoe lang fotografeert u eigenlijk al en hoe bent u hier ooit mee begonnen?
Ooit ben ik gaan fotograferen door mijn studie Mediatechnologie. Ik was vooral geïnteresseerd in beeld en fotografie is een uitstekend middel om dat te creëren.

Wat is kenmerkend voor uw fotografiestijl?
Wat ik terugkrijg van andere mensen is dat mijn beelden kloppen. Ze zijn rustig, maar toch gebeurt er wat waardoor mensen geraakt worden. Ik houd van contrast, moody sferen, vormen en kleuren (zwart-wit is ook voor mij een kleur). Een ongedwongen, creatieve en journalistieke huwelijksfotograaf dus.

Kunt u omschrijven hoe een typische werkdag voor u eruit ziet?
Van april tot en met oktober is het vroeg opstaan en leef ik van bruiloft naar bruiloft. Het sociale leven daalt dan even tot een dieptepunt. Op vrijdagen en zaterdagen bruiloften schieten en de dagen daarna een selectie maken en de geselecteerde foto’s nabewerken. Daarnaast is een onderneming runnen ook een dagtaak. Gelukkig heb ik mijn vrouw die veel bezig is met de marketing en het maken van trouwalbums.

Waar ligt de uitdaging voor u als fotograaf?
Om elke bruiloft weer het verhaal van die dag zo echt en creatief mogelijk vertellen.

Welke apparatuur gebruikt u doorgaans?
Ik schiet met twee Nikon D750 camera's. Op de een zit standaard een 35mm lens, omdat ik daar mee vergroeid ben. Dit is de lens die vastlegt wat ik zie. Op de andere zitten verschillende lenzen (24mm, 50mm of 70-200mm).

Luther Hartog

Op welke foto ben je het meest trots en waarom?
Dat is zo moeilijk…haha. Op dit moment kies ik even voor bovenstaande foto, niet omdat ik hiermee genomineerd ben voor de BFFA (je kunt er wel op stemmen via www.bffa.nl), maar vooral omdat het verhaal erachter veel zegt over hoe ik als huwelijksfotograaf te werk ga. Lees mee:

Het gebeurde in mijn eigen stadje, het mooie Amersfoort. De daggasten en ik stonden te wachten bij het stadhuis om de entree van het bruidspaar af te wachten. Tot zo ver eigenlijk niet iets waarvan je zegt: 'Wow Luther, dat is echt ongehoord!'

Nee, dat is het ook niet. Totdat er een vrachtauto voor het bruidspaar stopte voor mijn neus. Het raampje ging naar beneden en daar kwam de langverwachte vraag: 'Wil je met me naar boven?'. Het was geen gewone vrachtauto, maar een hoogwerker. Laten we de chauffeur Rupert noemen.

Ik bedacht me geen moment en stapte samen met de behulpzame Rupert in het bakje om naar boven te gaan. Helaas, we waren te zwaar samen. Lag natuurlijk niet aan mij...haha. Rupert houdt wel van een biertje. Ik dacht even dat het feest niet doorging, maar van de behulpzame Rupert kreeg ik even een snelcursus hoogwerker bedienen. Binnen no-time was ik 20 meter de lucht in. De menigte schreeuwde nog 'Hoger! Hoger! Hoger!' maar ik ging nu maar eens wachten op het juiste moment voor de foto.

Het bruidspaar stapte de auto uit. Sluier blijft vastzitten in het portier van de auto. Een paar vriendinnen zorgen er nog even voor dat de jurk van de bruid weer helemaal goed ligt. Bam!

Waarom zegt deze foto veel over de manier waarop ik werk? Eigenlijk zit het hem vooral in het nemen van het risico dat ik niet dicht op de actie zit van HET moment. Als ik een kans zie om een ander type foto te maken dan gebruikelijk, dan pak ik die.

We zijn erg benieuwd naar uw mooiste fotografie ervaring. Zou u hier iets over kunnen vertellen?
Twee jaar geleden fotografeerde ik een bruiloft in Zuid-Afrika en die mensen daar zijn zo warm en liefdevol. Ik was echt een onderdeel van de groep mensen die uitgenodigd waren. Dat voelde heel erg goed. Veel belangrijker dan het winnen van de diverse awards die de huwelijksfotografie rijk is bijvoorbeeld.

Luther Hartog

Wie of wat zijn op fotografiegebied jouw inspiratiebronnen?
Josef Koudelka en verder laat ik me vooral inspireren door muziek (Radiohead, Sufjan Stevens), films (Donnie Darko, There Will Be Blood) en series (Stranger Things, Westworld).

Heb je nog tips voor beginnende fotografen? Wat zijn de do’s en dont’s?
Wat volgens mij superbelangrijk is, is het vinden van je eigen stijl. Het klinkt als een cliché, maar er zijn dus zoveel huwelijksfotografen die inspiratie zoeken bij hun soortgenoten en daar word je uiteindelijk niet gelukkiger van volgens mij. Zoek daarom een goede mentor die klaar staat voor jou en je proces en met je op zoek gaat naar wat belangrijk is voor jou en je fotografie.