Flitsfotografie - Van opklapflitser tot high speed flash

Bij fotografie draait alles om licht. Zonder licht geen foto en daarom is het voor een fotograaf ook zo belangrijk altijd genoeg licht te kunnen gebruiken. Flitsen kan een oplossing zijn als er niet voldoende natuurlijk licht voorhanden is op de fotolocatie. We gaan er eens dieper op in en bespreken de diverse mogelijkheden die u hebt als u wilt gaan flitsen.

Als er niet genoeg licht is, kunt u als fotograaf naar de flitser grijpen. Die geeft extra licht, zodat u toch een goed belichte foto kunt maken in situaties waarin dat zonder die flitser niet mogelijk zou zijn. Flitsen heeft onder sommige fotografen onterecht een verkeerd imago gekregen, doordat veel mensen niet precies weten hoe ze de flitser kunnen gebruiken. Daardoor krijgt u vaak een tegenvallend resultaat, waarbij de sfeer soms helemaal ‘weggeflitst’ is. Een vaak gehoorde uitspraak is: ‘Flitsen haalt de sfeer uit de foto’. Vaak is het flitslicht dan verkeerd gebruikt, want dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Flitsen kan ook heel veel toevoegen aan een foto en het hoeft helemaal niet zichtbaar te zijn. Dat is eigenlijk het resultaat waar u naar moet streven, zodat niet te zien is dat u geflitst hebt. U wilt tenslotte een gebrek aan licht opheffen, niet opeens uw foto een totaal andere sfeer en uitstraling meegeven.

Belangrijk is om goed bij uzelf na te gaan wat u precies wilt bereiken met een flitser. Wilt u, zoals net beschreven, enkel een gebrek aan licht opheffen of wilt u juist een speciaal effect toevoegen door te flitsen? Dat tweede kan natuurlijk ook: door op specifieke plaatsen in uw foto (hard) te flitsen kunt u de foto op een creatieve manier onderscheiden of de nadruk leggen op een specifiek gedeelte van uw foto.

Nu is flitsen een vrij groot begrip, want u kunt het zo bescheiden of uitgebreid doen als uzelf wilt. Op flitsgebied zijn er talloze opties om uit te kiezen, zelfs zoveel dat u als fotograaf soms door de bomen het bos niet meer ziet. Laten we dus eenvoudig beginnen.

 

Opklapfliters

Opklapflitser

In veel spiegelreflexcamera’s zit een opklapflitser geïntegreerd die omhoog klapt en zijn werk doet als de omstandigheden daar volgens de camera om vragen. Dit zijn echter flitsers met een beperkte kracht en door de plaatsing van de lichtbron wordt uw foto er vaak niet fraaier op als u besluit deze ingebouwde flitser te gebruiken. Bij een snelle foto die verder geen esthetisch doel dient is dat geen probleem, maar in bijna alle andere situaties is het gebruik van deze flitser verre van ideaal.    
Lees meer over opklapflitsers

Opzetflitser

Externe flitsers

Externe flitsers zijn een stuk krachtiger, maar vooral een stuk veelzijdiger dan opklapflitsers. Doordat de kop van de flitser vaak draai- en kantelbaar is, kunt u de externe flitser ook een andere kant op richten om zo bijvoorbeeld via een witte muur of een plafond te flitsen. Dit maakt de flits indirect en daardoor meer diffuus en subtiel. Een ander voordeel van een externe flitser, ze heten niet voor niets extern, is het feit dat u ze ook los van de camera kunt gebruiken.  
Lees meer over externe flitsers.

 

Fotostudio

Studioflitsers

Studioflitsers zijn in de meeste gevallen aangesloten op het lichtnet of een externe powerbron. Ook op dit vlak zijn veel mogelijkheden, van eenvoudig tot ingewikkeld en van betaalbaar naar kostbaar. Daarom is het erg belangrijk te kijken naar wat u als fotograaf nodig hebt. Een eenvoudige flitsset met twee lampen en een aantal accessoires om het licht te sturen kan al genoeg zijn als u incidenteel een portret maakt op locatie. 
Lees meer over studioflitsers.

Oplaadtijd van de flitser

Een ander punt van belang is de oplaadtijd van de flitser. Hoeveel tijd heeft de flitser nodig om na iedere flits weer op te laden? Als u snel achter elkaar wilt fotograferen is de oplaadtijd van een systeem erg belangrijk, zodat u niet ‘zonder’ flits zit op belangrijke momenten. Denk ook aan het gebruiksgemak: is de set gemakkelijk te bedienen en mee te nemen? Vaak zijn statieven gemakkelijk opvouwbaar, maar zijn de softboxen groot van formaat. Kijk ook naar uw auto, want u moet het natuurlijk allemaal mee kunnen nemen. Volledig in- en uitvouwen is natuurlijk een optie, maar dat kost elke keer een hoop tijd.

Er zijn op flitsgebied dus meer dan voldoende opties, zodat u als fotograaf precies kunt vinden wat u nodig hebt. Denk vooraf goed na over hoe ver u wilt gaan en vooral over wat u precies nodig hebt om te bereiken wat u of de klant voor ogen heeft. Flitst u incidenteel, maar wilt u wel de vrijheid en de creatieve mogelijkheden hebben, dan is strobistfotografie een goede keuze. Bent u meer afhankelijk van extra licht in uw werk, dan kunt u kiezen voor een goede en uitbreidbare flitsset. Kijk daarbij goed naar de specificaties en kies dé set die bij uw werk past.

 

Digifoto Pro

Digifoto Pro

Digifoto Pro is een magazine voor de fotografieliefhebber. De inhoud van het blad bestaat uit een mix van interviews, reviews, nieuws en portfolio’s en fotografieprojecten. Hierbij richt Digifoto pro zich op het inspireren, vermaken, informeren en ontroeren van de lezer. Speciaal voor Foto Konijnenberg schrijft Digifoto Pro unieke en interessante artikelen.  
 

MasterCardVISA  MisterCash Ideal Trusted shops