Schermkalibratie met EIZO

Bij LCD schermen kan de relatie tussen de helderheidsgraad en het beeldsignaal per module verschillen. De tonaliteitscurven verlopen vaak S-vormig. Daarbij komt ook nog eens dat de curven voor rood, groen en blauw bij elke module een verschillend verloop hebben. Om de helderheid en kleur goed te kunnen beoordelen is het daarom belangrijk regelmatig uw beeldscherm te kalibreren.

Dit kalibreren kon je alleen met kostbare meetapparatuur. Hier kan je soms problemen mee krijgen als gebruikte testhulpprogramma's en benchmarks gebaseerd zijn op kalibraties en metingen met colorimeters en spectrofotometers. Bij de tooncorrectie en de benchmark wordt dan uitgegaan van precies dezelfde meetfout, maar de kleurnauwkeurigheid van het scherm is daarentegen slechts schijnbaar goed ingesteld. EIZO heeft hiervoor de oplossing. De kalibratiesoftware ColorNavigator is namelijk inbegrepen bij alle ColorEdge-monitoren.

 

 


Andere monitoren (links) vs. EIZO ColorEdge-monitoren (rechts) - 1) afname tonaliteit; 2) afname shading

 

Zodra het omgevingslicht is aangepast, kan de monitor worden ingesteld worden op basis van de veranderde lichtomstandigheden. Met behulp van de kalibratiesoftware ColorNavigator, kan je snel en eenvoudig nauwkeurige kalibraties uitvoeren. Indien je monitor niet beschikt over geïntegreerde meetapparatuur dien je een toepasselijke sensor aan te schaffen.
Als de monitorweergave en een fotoafdruk visueel overeen moeten komen, dien je het witpunt en de helderheid van de monitor af te stemmen op het fotopapier waarop uiteindelijk zal worden afgedrukt. Bevestig het papier op een plek waar je het goed kunt zien en het gemakkelijk kunt vergelijken met de monitor, en volg dan de bijgeleverde instructies om het witpunt en de helderheid aan te passen.
Door deze professionele schermkalibratiesoftware zijn de EIZO ColorEdge-monitoren geschikt voor elke professional op het gebied van fotografie, webdesign of print.

 

Zelfkalibratie

Sommige monitoren van Eizo zijn uitgerust met zelfkalibratie, deze schermen kunnen zichzelf kalibreren. Wanneer je dit zelf moet doen kost dit een hoop tijd en gedoe, wat je nu dus kan besparen! De computer hoeft niet eens ingeschakeld te zijn om deze functie uit te voeren. De kalibratie wordt dan, afhankelijk van de programmering van het scherm, ’s nachts of in de middagpauze uitgevoerd of op een daarvoor vastgelegd tijdstip. Bij het kalibratorproces wordt de monitor eerst opgewarmd waarna de kalibrator naar beneden komt en de hardwarekalibratie automatische uitgevoerd wordt. Hierdoor heb je nu dus ook geen losse kalibrator meer nodig voor je monitor!


 
 

Deze geïntegreerde sensor voor zelfkalibratie zit onder andere op de volgende modellen:

 

Terug naar de overzichtspagina