Iconische beelden

Earthrise

© NASA, William A. Anders (24 december 1968), Earthrise, Apollo 8 above the moon y

Op 24 december 1968 verloor de Apollo 8 na een vlucht van 66 uur naar de maan het contact met de basis op de grond. En dat was precies de bedoeling. Het doel van de missie was namelijk een baan rond de maan te vliegen (de LOI; Lunar Orbit Insertion).

Na 32 minuten en 27 seconden kwamen de crew op de grond en de astronauten aan boord van de Apollo 8 weer met elkaar in contact. Tijdens de terugkeer van de ronde om de maan leek het alsof de aarde opkwam boven de maan. Vandaar de titel ‘Earthrise’ en lukte het William Anders om deze surrealistische en prachtige foto te maken. Een foto die eigenlijk niet op de planning stond, tot de bemanning erachter kwam dat er behalve zwart-wit film, ook kleurenfilm aan boord was.

Een strijd tegen de zwaartekracht en de Russen

Aan boord waren Frank Borman, James Lovell en William Anders. Ze hadden meteen 2 primeurs te pakken. De Amerikaanse overheid vernam dat de Russen met een bemande raket naar de maan wilden vliegen om er te landen, maar om ze de loef af te steken besloten de Amerikanen ‘simpelweg’ wat rondjes rondom de maan te vliegen. Op die manier waren ze er toch eerder geweest, mét bemanning. Een rondje rond de maan klinkt misschien simpel, maar het was de eerste keer dat mensen de aantrekkingskracht van de aarde overwonnen. Ze hadden voor hun terugkeer bijvoorbeeld een snelheid nodig van 11 km per seconde. Uiteindelijk werd er een postzegel aan de foto gewijd.


Het begin van de ‘environmental movement’

In een boek van Life met 100 foto’s die de wereld veranderden, wordt deze foto geroemd als de meest invloedrijke foto als het aankomt op het bewustzijn rondom het milieu. Wat eigenlijk bedoeld was als een missie om de maan te verkennen, leidde door deze foto tot een verkenning en erkenning van het belang van de aarde en de manier waarop we daarmee en met elkaar omgaan. Ondanks dat dit lang niet de eerste foto was die vanuit de ruimte werd gemaakt, was het wel hét beeld dat het gevoel, dat we overgeleverd zijn aan de ongrijpbare krachten van het universum, het meest losmaakte. Het gevoel dat we maar wat doelloos rondzweven op een blauw met witte knikker. De Apollo 8 vloog zo’n 20 uur lang rondom de maan, tijdens de vierde ronde maakte Anderson deze iconische foto. Een foto die zowel overweldigend is en toont hoe nietig wij en onze planeet eigenlijk zijn. Uiteindelijk landde de crew op 27 december weer veilig terug op aarde.

© NASA, Apollo 8 postzegel,

< Terug naar meer blogs